Anne van der Bijl, un evanghelic olandez cunoscut de creștinii din întreaga lume drept fratele Andrew, bărbatul care a introdus clandestin Biblii în țările comuniste închise, a murit la vârsta de 94 de ani.
Van der Bijl s-a născut în Olanda în 1928, fiind fiul unui fierar sărac și al unei mame invalide. Avea 12 ani când armata germană le-a invadat țara, în al Doilea Război Mondial,iar în timpul ocupației, așa cum le-a povestit lui John și Elizabeth Sherrill, și-a petrecut timpul ascunzându-se în șanțuri pentru a evita să fie obligat la serviciu militar de soldații naziști. Când foametea a lovit Țările de Jos în 1944, van der Bijl, la fel ca mulți olandezi, a mâncat bulbi de lalele pentru a supraviețui.
Van der Bijl și-a dedicat viața în slujire și a plecat în Scoția pentru a studia la școala misionară Worldwide Evangelization Crusade în 1953.
La scurt timp, a simțit că Dumnezeu îi vorbește prin Apocalipsa 3:2: „Trezește-te! Întărește ceea ce rămâne și este pe cale să moară.” Van der Bijl a înțeles că trebuia să sprijine biserica din țările controlate de comuniști. În 1955, a făcut un tur controlat de guvern în Polonia, dar s-a furișat din grupul său pentru a vizita grupuri subterane de credincioși. Într-o a doua călătorie în Cehoslovacia, a văzut că bisericile din țările comuniste au nevoie de Biblii.
„I-am promis lui Dumnezeu că, de câte ori o să pun mâna pe o Biblie, o voi aduce acestor copii ai lui din spatele zidului pe care l-au construit oamenii”, și-a amintit mai târziu van der Bijl, „în fiecare țară în care Dumnezeu a deschis ușa suficient de mult pentru ca eu să mă strecor.”
În 1957, a făcut prima sa călătorie de contrabandă peste granița unei țări comuniste, intrând în Iugoslavia cu tractate, biblii și porțiuni din biblie ascunse în Volkswagen-ul său albastru. În timp ce îi privea pe gardieni controlând mașinile din fața lui, el s-a rugat pentru ceea ce el a numit mai târziu „Rugăciunea contrabandistului lui Dumnezeu”: „Doamne, în bagajele mele am Bibliile pe care vreau să le duc copiilor tăi peste granița asta. Când erai pe Pământ, ai făcut ochii orbi să vadă. Acum, mă rog, orbește ochii care văd. Nu lăsa paznicii să vadă acele lucruri pe care nu dorești să le vadă.”
Contrabanda biblică a fost criticată de o serie de organizații creștine, inclusiv Baptist World Alliance, Southern Baptist Foreign Mission Board și American Bible Society. Ei au considerat că este periculos – mai ales pentru creștinii care trăiesc în țările comuniste – și ineficient. Poveștile senzaționale erau bune pentru a strânge bani, susțineau criticii, dar nimic altceva.
După succesul cărții „Contrabandist pentru Dumnezeu”, van der Bijl a lăsat contrabanda altor creștini mai puțin celebri. Și-a îndreptat atenția către strângerea de fonduri pentru Porți Deschise și oportunități de slujire în țările musulmane. Când Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001 și Irakul în 2003, el a devenit un critic deschis al sprijinului evanghelicilor americani pentru războiul împotriva terorismului. Creștinii, a spus el, și-ar putea pune încrederea în intervenția militară doar dacă ar fi renunțat la credința în misiune.
Când a vorbit cu publicul american la începutul anilor 2000, van der Bijl i-a întrebat pe creștini dacă s-au rugat pentru Osama bin Laden, liderul al-Qaida. Când forțele americane l-au ucis pe bin Laden în 2011, acesta și-a exprimat tristețea.
„Cred că toată lumea poate fi atinsă de Evanghelie. Oamenii nu sunt niciodată inamici, ci doar diavolul este”, a spus van der Bijl. „Bin Laden era pe lista mea de rugăciune. Am vrut să-l cunosc. Am vrut să-i spun cine este adevăratul șef din lume.”
La momentul morții sale, organizația fondată de van der Bijl a ajutat creștinii din peste 60 de țări. Open Doors distribuie 300.000 de Biblii și 1,5 milioane de cărți creștine, materiale de instruire și manuale de ucenicizare în fiecare an. Grupul oferă, de asemenea, ajutor, dezvoltare comunitară și consiliere post traume, în timp ce pledează pentru creștinii persecutați de pe tot globul.