De ce ai avea nevoie de o școală de misiune?
Dacă Îl iubești pe Domnul Cristos și prețuiești mântuirea Lui, atunci vei dori să-ți pui viața la dispoziția Lui și să trăiești cu folos.
Îți propunem azi să te gândești să urmezi o școală de misiune, ca să poți să te înscrii în Marea Trimitere sau Marea Însărcinare adresată de Domnul nostru Isus Cristos în Matei 28: „Mergeți și faceți ucenici din orice națiune”; și apoi, tot Domnul Isus Cristos spune în Fapte 1: „Voi veți primi o putere când Duhul Sfânt se va pogorî peste voi și-Mi veți fi martori în Ierusalim, în Iudeea, în Samaria și până la marginile pământului.”
Este evident că este mai simplu să fi o mărturie acolo unde trăiești, în Ierusalim (să spunem); apoi, ceva mai greu, în Iudeea: în țara ta, între cei de o limbă cu tine; în Samaria înseamnă deja oameni diferiți de tine, care au convingeri complet diferite de ale tale; iar până la marginile pământului înseamnă misiune trasnculturală.
Ce înseamnă această școală? Înseamnă concret aproape un an de zile pus de-o parte ca să te pregătești. Un lucru foarte important este că această școală te va ajuta să vezi unde te găsești pe calea credinței, în ce punct. Poate pentru unii va fi surprinzător să vadă că probabil nu au avut niciodată o întâlnire personală cu Domnul nostru Isus Cristos.
Rolul școlii nu este să califice sau să descalifice pe cineva, ci ca fiecare participant să-și dea seama unde se găsește, pentru că plecarea în misiune este o încredințare personală. Noi pregătim misionari, dar încredințarea de a pleca în misiune o pune Cristos, Domnul, prin Duhul Său Sfânt.
Apoi, am dori ca viitorii misionari să fie capabili să facă față provocării transculturale în misiune. Ce înseamnă? De ce trebuie o pregătire specială? Pentru că slujirea în misiune transculturală înseamnă o slujire în condiții de stres. Vei sluji într-o echipă trasncultruală, cu misionari din alte naționalități. Va trebui să știi bine o limbă străină, apoi va trebui să înveți să lucrezi în condiții de singurătate. Misionarii de multe ori trebuie să lucreze singuri…
Teodor Popa, profesor la Școala Kairos