Într-o vreme a izolării, ce înseamnă pentru copiii lui Dumnezeu să fie “singuri împreună”?
Filipeni 4:1-3 (NTR)
4:1 De aceea, fraţii mei preaiubiţi şi dragi, bucuria şi cununa mea, preaiubiţilor, rămâneţi fermi în Domnul!
2 Le îndemn pe Evodia şi pe Sintichia să aibă acelaşi gând în Domnul! 3 Ţie, credincios slujitor împreună cu mine, îţi cer să le ajuţi pe aceste femei! Ele s-au ostenit alături de mine la răspândirea Evangheliei, împreună cu Clement şi cu ceilalţi conlucrători cu mine, ale căror nume sunt în cartea vieţii.
Într-o vreme când nu ne putem permite să petrecem timp față în față cu alți oameni, în trup, ne doare inima pentru familia și prietenii noștri. E împotriva oricărui instinct să nu-ți îmbrățișezi vecinii sau prietenii mai în vârstă când le duci alimentele necesare, sau să fii nevoit să treci strada când îți faci sportul de zi cu zi și vezi un vecin apropiindu-se.
Oricât de mulțumitori am fi pentru tehnologia de care dispunem, dorul pentru ziua când ne vom putea aduna din nou se întețește. Nu știi să prețuiești ce ai până nu-l pierzi. Dar probabil că acum purtăm deja cu toții ochelari Covid-19 cu lentile roșiatice.
Pe măsură ce se apropie de finalul scrisorii, Pavel le amintește filipenilor una din realitățile crude ale umblării împreună, atrăgând atenția asupra unei neînțelegeri dintre două surori. Dar observați tonul și grija lui:
2 Le îndemn pe Evodia şi pe Sintichia să aibă acelaşi gând în Domnul! 3 Ţie, credincios slujitor împreună cu mine, îţi cer să le ajuţi pe aceste femei! Ele s-au ostenit alături de mine la răspândirea Evangheliei, împreună cu Clement şi cu ceilalţi conlucrători cu mine, ale căror nume sunt în cartea vieţii.
În toată epistola, unitatea este în centrul mesajului lui Pavel. Iar acum Pavel aduce în discuție două femei. Numindu-le împreună, Pavel nu își propune să le facă de rușine. În schimb, rugămintea lui față de ele le atribuie o măsură egală de responsabilitate în conflict.
Observați, de asemenea, că Pavel nu lasă această dispută să rămână o problemă personală între două prietene. El apelează la ajutorul altcuiva pentru a se apropia de ele și a le sprijini. Aceasta este o vreme în care realitatea unității dintre credincioși, prin Cristos, să fie trăită și făcută cunoscută.
Comunitatea evanghelică este dificilă, fie că l-am urmat pe Isus doar câteva luni, sau câteva zeci de ani. Să nu uităm asta. Probabil că surpriza de aici este că aceste femei sunt considerate mature, lucrătoare împreună cu el în slujba Evangheliei.
Dar probabil că am simțit și noi această dificultate chiar și de la distanță. Nu ești invitat la o întâlnire pe Zoom sau într-un grup pe Facebook. Trimiți pe Whatsapp mesajul cu numărul 100 din ziua respectivă… doar ca să vezi că intențiile îți sunt interpretate greșit. Simți presiunea să spui ceva care să-l rănească pe celălalt.
Pavel ne avertizează că lipsa de unitate nu trebuie tratată cu ușurătate. Chiar și despărțiți fizic, o comunitate divizată este contrară Evangheliei. Avem nevoie unii de alții. În calitate de oameni ale căror nume sunt scrise în Cartea Vieții, trebuie să fim, poate mai mult ca niciodată, cei care să facă primul pas înspre celălalt, de dragul unității. Aceasta este parte din ce înseamnă să ne identificăm ca cetățeni ai Împărăției Lui, să simțim unii pentru alții la fel ca Pavel pentru filipeni.
1 De aceea, fraţii mei preaiubiţi şi dragi, bucuria şi cununa mea, preaiubiţilor, rămâneţi fermi în Domnul!
Pavel ne invită să transpunem în practică ceea ce, în mare, ne-a chemat să facem în capitolul 2: să ne dăm viața pentru celălalt. Mai specific, chemarea de aici este de ne sacrifica viețile pentru familia noastră în Cristos; pentru cei spre care Dumnezeu ne-a mișcat inimile ca să-i iubim, chiar și când asta înseamnă să ne recunoaștem propriile eșecuri.
Și facem acest lucru, încrezători fiind că El ne va sprijini pe parcurs la nevoie.
Gândește-te
- Cum putem cultiva, în comunitățile și prieteniile dintre creștini, căldura și preocuparea pentru unitate, după exemplul lui Pavel?
- Gândindu-te la săptămâna care a trecut și pe măsură ce Domnul îți amintește anumite conflicte personale dintre tine și prietenii sau familia ta, cum s-ar transpune în practică să cauți iertarea sau să ierți? Ți-ar putea fi de folos exemplul lui Pavel în ce privește tonul și abordarea, când încerci să faci asta?
Aplicație
De ce să nu folosești următoarea cântare ca să-L rogi pe Dumnezeu să te facă mai asemenea Lui, cerându-I să îți mărească din nou dragostea pentru frați și surori?
Un pas mai departe
- Fă o plimbare fără grabă prin aceste versete împreună cu John Piper, într-o mini serie de studii a câte opt minute – https://www.desiringgod.org/labs/love-and-long-for-one-another
- Meditează mai mult asupra temei biblice a reconcilierii, analizând mai în profunzime povestea lui Iacov și Esau – https://www.lifeway.com/en/articles/sermon-steps-to-reconciliation-jacob-esau-genesis-33