Când între noi apar tensiuni, ele pot avea două tipuri de efecte asupra relațiilor noastre: ele se pot rupe sau pot fi întărite. Să privim cum Pavel ne îndrumă spre unitate în relațiile noastre.
Ce te-a frapat cel mai mult la efectul pe care l-a avut virusul Covid-19 asupra oamenilor? În multe țări s-a intensificat foarte mult spiritul de comunitate, un sentiment că trecem împreună prin această situație – sentiment care nu s-a mai întâlnit încă de pe vremea războiului. Multe comunități s-au unit pentru a-și oferi sprijin, pentru a se proteja reciproc și pentru a putea rezista în fața unui pericol comun.
Însă Pavel înțelege că, în timp, o presiune externă poate provoca ruptură în interior. Greutatea circumstanțelor dificile adaugă o presiune suplimentară asupra relațiilor care erau deja tensionate.
Pavel încheie pasajul de astăzi cu următoarele instrucțiuni:
Nu faceţi nimic din ambiţie egoistă, nici din îngâmfare, ci, în smerenie, consideraţi-i pe alţii mai presus decât voi înşivă. Fiecare dintre voi ar trebui să fie preocupat nu doar de interesele lui, ci şi de ale altora. (2:3,4)
Pavel ne amintește că, și în afara situației unei urgențe mondiale, și chiar și pe măsură ce preocuparea față de alții slăbește în intensitate, urmașii lui Isus ar trebui să fie caracterizați de smerenie și dragoste. Ca beneficiari ai harului și dragostei lui Dumnezeu, trebuie să ne raportăm la ceilalți într-un mod “vrednic de Evanghelia lui Hristos” (v. 27).
Vecinii noștri sunt în carantină iar personalului medical i se cere să lucreze extrem de mult, iar noi aici suntem încurajați să aflăm cum ne putem smeri de propriile noastre interese pentru a sluji altora, așa cum și Domnul Isus a făcut pentru noi.
Căci vouă vi s-a dat harul nu doar să credeţi în Cristos, ci să şi suferiţi pentru El. (1:29)
Ca urmași ai lui Isus, noi credem într-un Dumnezeu care este în controlul tuturor lucrurilor și care ne-a asigurat viața dincolo de moarte. Pavel adaugă, suferința nu ar trebui să ne surprindă. Noi știm că această lume este decăzută și că L-a respins pe Domnul nostru. Chiar și în afara acestei pandemii, urmașii lui Isus continuă să sufere în tot felul de moduri pentru credința lor în Hristos. Pavel a știut asta din experiență proprie (v. 30). Vestea bună pe care a împărtășit-o el nu se referea la prosperitate – o promisiune a unei vieți ușoare și confortabile în prezent – ci la o viață caracterizată de suferință înainte de glorie.
Multor oameni din jurul nostru le lipsește această speranță. Însă slujindu-i pe ei (și unii pe alții) dintr-o dragoste care izvorăște din cunoașterea lui Dumnezeu, noi manifestăm realitatea “poveștii” extraordinare care ne unește. Așa Îl facem cunoscut pe Hristos ca mântuitor, și nu pe noi înșine.
Gândește-te
- În afară de situația produsă de Covid-19, când ai mai fost impresionat de slujirea jertfitoare a altora?
- Pe cine ți-a pus Dumnezeu pe inimă în acest weekend? Cum te-ai putea îngriji de nevoia lui/ei înaintea propriei persoane în săptămânile care urmează?
- Aflați în imposibilitatea de a ne întâlni în persoană, mulți din noi văd acum biserica locală cu ochi noi. Ce modalități noi de slujire și lucrare îți arată Dumnezeu pentru întărirea unității atunci când restricțiile vor fi ridicate?
Aplicație
Unitatea bisericii a fost mereu un dar de la Dumnezeu pentru credincioși, care ne încurajează atât în bucurie, cât și în suferință.
Un pas mai departe
- Urmărește acest video de Ken Sande, despre rezolvarea conflictelor uzuale. Roagă-l pe Dumnezeu ca orice conflict prin care ai trecut cu alții să nu fie agravat de această pandemie, ci să apară oportunități de a rezolva problema cu dragoste.